Hogyan tervezz fürdőszobát?

Hol is kezdjem a fürdőszoba tervezést? Mik az első lépések?

1# Akár felújítasz, akár újat építesz, az első és legfontosabb lépés inspirációs képeket kell keresned. Az inspirációk gyűjtésének reálisnak kell lenniük. Ha neked 5 nm-es fürdőd van/lesz, akkor ne nézegess olyan fotókat, amik 20 nm-es fürdőt ábrázolnak.

Ha jót akarsz magadnak, leírod pontosan, hogy mi lesz a fürdőben. Íme egy lista, ami segít a tervezésben:

  • Milyen szaniterek, gépek kerülnek a fürdőbe?
  • Zuhany lesz vagy fürdőkád?
  • Együtt lesz a fürdő a WC-vel, vagy a WC külön lesz?
  • Mosógép, szárítógép, törölköző szárító, bojler stb. lesznek e a fürdőszobában?
  • Mit fogsz itt tárolni? Milyen tárolási megoldásokra lesz szükséged?
  • Zuhanytálca, zuhanykabin, walk in zuhany?

Ezekre a kérdésekre tudnod kell a választ ahhoz, hogy egyáltalán olyan fotókat válogass, amik megfelelnek a kritériumaidnak.

#2 Csinálj egy méretarányos alaprajzot a fürdőről M=1:20 arányban. Rajzold be a fürdő berendezését. Figyelj az ergonómiára! Tudnod kell, hogy mekkora hely kell a zuhanynak, WC-nek, kádnak, mosdónak, mi a kényelmes közlekedési útvonal! Figyelj, hogy a szárító-, mosógép előtt le tudj hajolni, hogy kényelmesen intézhesd a mosást, a térded is férjen el a WC csésze előtt.

Ha bizonytalan vagy a helyes kialakításban, feltétlenül kérj konzultációt lakberendezőtől. Egy fürdő nem kétfilléres beruházás. Inkább kérj tanácsot, mintsem utólag verd a fejed a falba, és bosszankodj jó pár évig a kényelmetlenség miatt.

Sajnos a vízvezetékszerelő nem fog neked ebben segíteni. Ő már a te utasításaid szerint fog dolgozni, azt neked kell tudnod, hogy mi hová kerüljön.

#3 Készíts konszignációt a beépítendő szaniterekről, bútorokról, csaptelepekről, burkolatokról. Így fogod tudni, hogy mit honnan kell beszerezned, mi mennyibe kerül, melyik berendezési tárgynak mekkora a mérete, milyen a színe, a formája, hol van a lefolyója, kifolyója. Ha ezt is megmutatod a szerelőnek, segíted a munkáját és a tévedésnek, félreértésnek kisebb az esélye.

Próbálj meg magas szinten, mindenre kiterjedően gondolkodni arról, hogy hogyan fogod használni a fürdőszobát és törekedj arra, hogy egy olyan funkcionális teret hozz létre, amely lenyűgözően néz ki.

Fotók: pinterest.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük