5+1 konyhatervezési ötlet

Amikor eldöntöd, hogy milyen legyen a konyhád, olyan dolgokat kell figyelembe venned, mint: lesz-e a konyha sziget? Modern vagy hagyományos dizájn akarsz? Milyen készülékekre lesz szükséged? Milyen világítást tervezel?

A konyha kinézete rengeteget fejlődött az évek során. Egykor csak a ház hátsó részében, eldugott sarkában volt, a mai konyhák a lakás díszévé avanzsáltak, egyáltalán nem szorulnak háttérbe. Így a konyhatervezés is kihívás. Ha rám hallgatsz szakemberre bízod, de nem árt azért egy-két támponttal tisztában lenni, és elképzelésednek mindenképpen kell, hogy legyen. Nyitottabb konyhát szeretnél, amely étkező is egyben, egy különálló helyiség, vagy egy nagy szoba része.

1. A konyha, mint „nagy szoba”

Akár egy meglévő konyhát tervezel újra, akár új konyhát tervezel egy új otthonban, néhány tervezési szempontot szem előtt kell tartania. Például a konyhasziget a konyha kialakításának része lesz e. Ez alkalmas arra, hogy összekössed a konyhát a közeli étkezővel vagy a nappalival ezáltal lesz egy „nagy szoba” kialakítva. A konyhai sziget lehetővé teszi a szakács számára, hogy vizuális és társalgási kapcsolatot tartson a családtagokkal vagy étkezőben tartózkodó vendégekkel.

2. A konyha hangulata

A konyhai szekrények segítenek meghatározni az egész szoba hangulatát. A szín kiválasztása befolyásolja a szekrények általános megjelenését, a légkört, az atmoszférát. A világos megjelenés nagyítja a teret, a színes, bohém stílus feldob, a sötét színek inkább optikailag kisebbnek láttatják a teret.

3. Tervezd meg a szekrények és fiókok tartalmát

Tervezd meg, gondold át, hogy a szekrényeket és fiókokat hogyan fogod használni, és mennyi helyre és tárolóhelyre lesz szükséged. Az első dolog, amit meg kell vizsgálni, az az edények, gépek darabszáma. Ne resteld, számold meg, hogy mindennek legyen helye. Legyen elég hely az előkészületeknek is, amikor főzöl.

4. Figyelj a konyha formájára

Lehet U, L vagy egy soros a konyha formája. Ami a pultok elrendezését illeti, az ergonómiára, a használhatóságra kell figyelned, hogy minél kevesebb területet járj be főzés közben.   

5. Világítás

A konyhai világítás sokszor kevés figyelmet kap. Ha a konyha általában jó megvilágítású is, a pultfelületek kissé sötétek lehetnek. Ezeken a területeken a szekrény alatti világítás több fényt biztosíthat a munkához. Egyszerű spotlámpák vagy ledcsíkok használatával egy kisebb konyha nagyobbá tehető és könnyebb lehet a munka is.

+1. A munkalapok

A gránit, a márvány és a mészkő mind népszerű természetes anyagok a munkalapokhoz, számos színben kaphatók. A kerámia csempe konyhai munkalapok sokoldalúak, praktikusak, és számos színben, valamint sokféle formában, mintával és felülettel is kaphatók. A tömör felületű munkalapok varratmentes akril felületeket biztosítanak. A tömör felületek is szinte korlátlan színben, mintában és stílusban kaphatók, és folt- és hőállóak. A laminált munkalapok olcsóbbak, de nem tartósak. A beton munkalapok sokoldalúságáról és szilárdságáról ismertek. A fa munkalapok tartósak, könnyen tisztíthatók és javíthatók, de a fa nem ellenálló a vízzel szemben és a háztartási vegyszerekkel szemben sem. A rozsdamentes acél munkalapokból hiányzik a gránit vagy a csempe eleganciája. Ezek a munkalapok nem szívják fel a vizet, de könnyen karcolódnak.

Íme néhány konyha, amiben gyönyörködhetünk:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Konyhai dekorációs ötletek
Konyha

5+1 pénztárcabarát dekor ötlet a konyhában

Néhány apró változtatás, amit itt-ott végrehajthatsz a konyhádban, még mindig nagy hatással lehet a megjelenésére. Konyhatervezési ötletekkel foglalkozó könyvekből, folyóiratokból és internetes oldalakról tippeket kaphatsz ahhoz, hogy hogyan dekoráld a konyhádat. Annak ellenére, amit a legtrendibb konyhatervező magazinokban olvashatsz, a konyhád megjelenésének frissítése valóban nem igényel sok időt és pénzt. Van néhány egyszerű és olcsó […]

Olvass tovább