Útmutató a kültéri világításhoz

A világítástechnika fejlődésével a kültéri világítás is áttörést ért el. A kültéri világítás ugyanolyan fontos, mint a beltéri világítás. A közvetlenül a lakótereinken kívüli vagy körülvevő terek megvilágítása rendkívül fontos a vizuális tájékozódás, a navigáció és a biztonság, valamint a beltéri légkör kiegyensúlyozása szempontjából. A kültéri miliő előkészíti és betekintést nyújt a lakásban élők életébe és az életstílusába, hogyan élhetnek a négy fal között. A kültéri világítás ugyanolyan fontos, hogy tükrözze a lakók személyiségét, továbbá meghatározza a hangulatot, és vizuális élményt is nyújt.

A kültéri világítás óriási lehetőséget kínál a kísérletezésre. Ez egy szűz kert, amely egyedi világítási megközelítésekkel, ötletekkel és technikákkal egy kis turbózásra vár. A kültéri világítási terek magukban foglalják az építményt körülvevő területeket, utakat, úszómedencéket vagy szökőkutakat, az építményt körülvevő tájat, teraszokat, erkélyeket, tornácokat stb.

A piacon számos lehetőség kínálkozik, beleértve az alacsony feszültségű világítást, hangulatlámpákat, falámpákat, oszloplámpákat, izzófüzéreket ünnepi alkalmakra, süllyesztett világítást, gombócokat, pagoda-stílusú, lamellákkal ellátott lámpákat, amelyek a gránit bevonattal, könnyen működnek ajtókörnyezet nélkül, és még a napelemes, vezetékek nélküliek is működnek.

Játszunk egy kicsit a fényekkel!

Milyen trükköket vethetsz be a látvány fokozásása?

A kültéri világításban különféle világítási technikák alkalmazhatók. A fényt az építészeti jellemzőkre fókuszáló spot világítás úgy helyezhető el, hogy minimálisra csökkentse a tükröződést, és teljes mértékben a fókuszpontra viágítsanak. A sziluetkészítés azt jelenti, hogy a fényforrásokat az objektum mögé helyezzük, hogy a pontos szín és textúra helyett az objektum formáját hozzuk ki. Kulcsfény vagy árnyékolás esetén a fényforrást közvetlenül a kívánt tárgy elé kell helyezni, hogy fény-árnyékhatást hozzon létre. A holdfényhez egy lámpatestet kell elhelyezni a fákon, és le kell irányítani, hogy természetes, békés holdfényhatást biztosítson. A fedélzeti világítás, a legeltetés (a fény éles szögben fókuszál a tárgyra) és a felület mosása (a fény szélesebb vagy tompa szögben fókuszál a tárgyakra), lépcsővilágítás, sétavilágítás, tó- és szökőkút-világítás, valamint táblavilágítás néhány a kültéri világításhoz használt különféle technikák közül.

A kültéri világításnál alapvető dolog, amit szem előtt kell tartani, hogy a világítótestek minden külső elemnek azaz főként az időjárás viszontagságainak ki vannak téve. A világító vízi elemeknél a fényforrás néha belülről van, hogy varázslatos csillogó és hullámzó hatást keltsen. Ezért megfelelő világítótesteket és lámpákat kell választani. Kisfeszültségű önvilágító készletek is rendelkezésre állnak azok számára, akik szeretnék kipróbálni kreatív világítási tehetségüket.

Ne felejtsük el, hogy kizárólag szakemberrel végeztessünk villanyszerelést, hiszen az áram nem játék, fő a biztonság!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Lomtalalnítás
Lakberendezés

Mesterhármas!

Tudod, hogy mi a Feng Shui 3 alapgyakorlata, amivel jelentősen megnövelheted az életerődet? Neeeem? Akkor figyelj! Ha szeretnéd a MESTERHÁRMAST szakszerűen elvégezni, és lépésről lépésre haladva biztonságosan végezni, akkor ezt a kedveő ajánlatot neked találtam ki! Kattints a linkre 👉 MÁGIKUS LOMTALANÍTÁS ONLINE MINITRÉNING Összefoglalva egy képben:

Olvass tovább
Ergonómia a lakberendezésben
Lakberendezés

Ergonómia az otthonunkban

Milyen kár, hogy nem Svédországban élünk, ott már 1940-es években volt egy hivatal, az Otthonkutató Intézet, melynek az volt a feladatam, hogy a megfelelő lakásszínvonal elérése érdekében készítsen átfogó tanulmányokat, illetve felvilágosító munkát végezzen a megfelelő otthon kialakításáról a fogyasztók részére. Például az egyik kutatási téma az volt, hogy a svéd háziasszonyok milyen utakat járnak […]

Olvass tovább
Hanguattábla
Lakberendezés

Mi az az inspirációs tábla vagy más néven moodboard?

Hangulattábla, inspirációs tábla, körülbelül ez a jelentése a moodboard szónak. Általában lakberendezők, belsőépítészek, divattervezők használják, de nem ritka, hogy grafikusok, festőművészek és tulajdonképpen szinte minden művészeti ág használhatja. Ha egy alkotást szeretnénk elkészíteni, legyen az mondjuk egy szobabelső, akkor érdemes fotókat, különböző színeket, textíliákat bútordarabokat vagy online, vagy fizikailag is összerakni. Egy A4-es vagy A3-as […]

Olvass tovább